Tuesday, April 03, 2007

Señor de los Temblores

Eile läksin täiesti pahaaimamatult tööle, Plaza de Armasele jõudes märkasin, et sinna on kogunenud märkimisväärselt palju rahvast. Tööl teatati mulle, et Cuscos on traditsioonikohaselt püha nädala esimene päev Señor de los Tembloresile pühendatud ja selle puhul toimub protsessioon.

Keskus pandi poolteist tundi varem kinni ja kõik pidid minema väljakule toimuvat jälgima. Kuigi tegemist on suure väljakuga, oli inimesi seal nii palju, et raske oli liikuda. Paljudel inimestel olid käes ristid, mis olid enamasti erinevatest taimedest punutud. Trügisin ja sain endale suhteliselt soodsa positsiooni katedraali lähedal.
Aegajalt löödi kiriku kellasid ning varsti hakkasin kuulma, et läheneb muusika. Varsti nägin juba, kuidas kanti suurt Kristuse kuju risti. Kirikukellad hakkasid järjest tihedamini lööma.

Olin veidike hirmul, kuna väljakul oli tohutult palju politseinikke ja mitu tuletõrjeautot.

Aga varsti hakkas kuju liikuma kiriku ees olevatest treppidest ülesse, kirikukellad lõid ja millegipärast hakkasid ka tuletõrjeautode signaalid tööle. Kuju jõudis katedraali ukseni ja praktiliselt kõik inimesed, kes väljakul olid, langesid põlvili. Seejärel avanesid katedraali uksed ning uste kõrval olevad inimesed hakkasid kuju poole loopima punaseid õielehti (lille nimi el ñucchu), kuju kanti uksest sisse ning seejärel suleti taas katedraali uksed.

Kuna olin sinna sattunud endalegi üllatuslikult, siis kahjuks ühtegi pilti ma teha ei saanud.

Nimetus Señor de los Temblores (Señor-isand, isa; temblores-värinad) tuleb sellest, et legendikohaselt olevat 1650. aastal maavärin lakanud, kuid tema kuju kirikust välja toodi. Tegelikkuses on tegu Kristuse kujuga, mille Hispaania kuningas Cuscole kinkis (kahjuks originaalkuju varastati 1980ndatel ja nüüd on tegemist koopiaga).

No comments: